Как да се Погрижим за Покрива Преди Зимата | АЙ ПИ ЕМ БИЛД

Дата: 24.08.2023 г.

Как да се Погрижим за Покрива Преди Зимата | АЙ ПИ ЕМ БИЛД

Зимата наближава! Време е да се погрижите за вашия покрив!

Когато дърветата загубят цветните си листа и студените ветрове наложат своето господство, знаем, че зимата наближава. Освен уютни вечери до камината и топли напитки, сезонът ни припомня за нещо много важно - подготовката на нашия дом за студените месеци. Падащите листа и по-кратките дни, ни говорят едно - не можем да игнорираме неизбежното - зимата е на прага. Със смяна на сезоните идва и необходимостта да се погрижим за сигурността и уюта на нашия дом, като започнем с един от неговите най-важни елементи – покривът. Имено покривът е тази част от дома, която най-често се пренебрегва.

Нека разгледаме защо е така важно да се погрижим за него преди настъпването на зимата и кои са ключови стъпки, които всеки отговорен собственик на къща трябва да предприеме, за да гарантира сигурността и устойчивостта на своя дом през зимата.

Какво можете да направите сами?

Започваме с проверка на покрива. Най-доброто време за проверка на покрива е преди първите студени дни, например края на лятото.

Какво да проверявате?

Търсете повредени, износени, липсващи или счупени керемиди и отлепени битумни ленти и други покривни материали. Проверете дали има зони, които изглеждат потънали или деформирани. Това са индикации за по-сериозни проблеми.

Почистете улуците. Натрупването на листа, клонки и други отпадъци може да блокира улуците и да причини проблеми с отводняването на покрива, което води до образуване на заледени участъци, които са опасни и могат да причинят щети, поради задържането на вода и допълнителната тежест върху покривната конструкция. Висящите ледени висулки, които се формират по краищата на покрива, също могат да причинят протичания и структурни щети. А причина за тях е отново лошото отводняване.

Затова - проверете дали водата се отича правилно.

Енергийна ефективност, разбира се! Добре поддържаният и изолиран покрив задържа топлината в дома през зимата, което намалява отоплителните разходи.

Здравата изолация на тавана намалява топлинните загуби и предотвратява образуването на ледени участъци. Не искаме парите ни да изтичат през покрива, нали?

Проверка на хидроизолацията. Ако има каквито и да е протичания през лятото, логично - вероятността е особено голяма те да се увеличат през зимата. Със снега и дъжда влагата ще проникне необезпокоявана през повредените места на покрива, причинявайки щети на дървената конструкция и развитие на плесени.

Затова - проверете всички хидроизолационни материали и заменете всички, които са износени или повредени.

Проверка на дървената конструкция. Дървените елементи на покрива трябва да бъдат в добро състояние. Търсете признаци за гниене, деформация или повреда от гризачи, дървояди и други вредители.

Помислете за вентилацията. Добрата вентилация предотвратява кондензацията на влагата, която може да доведе до гниене на дървесината, образуването на плесени и други щети. Затова, проверете и вентилационната система. Уверете се, че вентилационните отвори работят правилно, за да предотвратите кондензационните процеси и натрупването на влага.

Консултирайте се с професионалисти. Ако сте несигурни относно състоянието на вашия покрив или нямате опит в неговата поддръжка, обмислете възможността да наемете професионалист за проверка и евентуален ремонт. Всъщност маскирането на щетите изобщо не е решение, защото буквално покривът може да се стовари на главите ви.

Кога е необходимо да се наеме фирма за ремонт на покриви?

Вече обяснихме какво можете да направите сами по вашия покрив – диагностика и ако имате умения – да възстановите едно или друго.

Наемането на професионална фирма за ремонт на покриви е жизненоважно, когато стоим пред редица ситуации или проблеми, свързани с покривната конструкция. Не изчаквайте последния момент - погрижете се за покрива си още сега. Колкото по-рано – толкова по-добре. Това определено пести време и средства.

Ето няколко типични ситуации, при които би трябвало да се обмисли належаща среща с професионалисти:

Видими повреди: Липсващи, счупени или повредени керемиди, плоскости или други покривни материали. Те могат да доведат до проникване на вода. Водата винаги си проправя път там, където е най-пряко и най-лесно.

Следи от течове. Ако забележите мокри петна по тавана или стените, това е ясен знак, че има протичане на покрива.

Покривът е остарял. Няма нищо вечно. Ако покривът ви е по-стар от 20-25 години (в зависимост от материалите и условията на експлоатация), може да е време за пълен ремонт или частична подмяна.

Висулки по краищата на покрива през зимата. Това често е знак за недостатъчна изолация или вентилация на покрива, както и за запушени водосточни тръби.

Развитие на плесен или гъбички. Това също е сериозно. Даже много! То може да се дължи на натрупване на влага под покривните материали, която създава чудесен хабитат за развитието на плесени и гъбички, които са опасни за човешкото здраве.

Деформации. Ако забележите вдлъбнати, издути места или други необичайни форми по повърхността на покрива, това е явен знак за структурни промени и проблеми.

Променен или неравномерен цвят на покривното покритие. Това обикновено е знак за износване на материала на покрива.

Отпадане на минерални частици от битумните керемиди. Ако виждате, че в улуците ви се натрупват много гранули или забелязвате „плешиви“ петна в определени участъци - това е показател, че битумните керемиди достигат предела на своя експлоатационен срок.

След буря или природни бедствия. Ако мястото, където живеете е било засегнато от силни бури, градушки или други природни явления, е добре да се извърши проверка на покрива от специалист.

Ако сте забелязали някой от горепосочените проблеми или имате други опасения относно състоянието на покрива си, ви препоръчваме да наемете професионална фирма за ремонт на покриви. Те ще извършат необходимите проверки и ще ви консултират относно най-добрите действия за реновиране на покрива.

Зимата може да е изпитание за всеки дом, но с правилната подготовка и грижа за вашия покрив, може да сте сигурни, че той ще остане топъл, сух и безопасен през студените месеци. Не изчаквайте последния момент - действайте предварително и гарантирайте спокойствие на себе си и на вашите близки!

Зимата наближава! Време е да проверите и да се погрижите за вашия покрив!