Колко Важна е Хидроизолацията на Покрива | АЙ ПИ ЕМ БИЛД

Дата: 20.09.2023 г.

Колко Важна е Хидроизолацията на Покрива | АЙ ПИ ЕМ БИЛД

Хидроизолация на покрив - защо се прави? Видове хидроизолации – предимства и недостатъци

"Хидро" означава вода или влага. "Изолация" произхожда от латинското "insulatus", което буквално означава "поставен на остров" или "отделен".

И така - хидроизолацията е система или процедура, която предотвратява проникването на вода или влага в определени области на строителни конструкции или повърхности. Нейното предназначение е да предпази материалите и съоръженията и да предотврати разрушителното въздействие на водата и влагата, които са основните виновници за повреди и за създаване на условия за растеж на плесени, гъбички и други микроорганизми.

Затова, когато строите или ремонтирате покрив или сграда, е важно да обърнете по-специално внимание на хидроизолацията и да използвате качествени материали и проверени методи за тяхното прилагане.

Кои са областите на приложение на хидроизолацията?

·       Покриви и покривни повърхности;

·       Основи на сгради и подземни стени;

·       Басейни;

·       Балкони, веранди и тераси;

·       Тунели, мостове и метростанции;

·       Подове в мокри помещения и промишлени халета;

·       Съдове за съхранение на големи количества вода и много други.

Видове хидроизолация на покрив:

Хидроизолацията на покрив може да бъде реализирана чрез различни материали и методи за полагане, което определя и различните видове хидроизолации.

Основни видове хидроизолация:

1.     Течна хидроизолация - На нея ще се спрем по-подробно, защото за нашите климатични условия тя е една от най-подходящите и може би една от най-използваните.

Течната хидроизолация представлява специална течна хидроизолационна смес, която се нанася директно върху покривната повърхност. След преминаване на технологичното време за изсъхване, тя образува устойчиво на вода покритие.

Този тип хидроизолация може да бъде използван както за нови, така и за ремонтирани покриви, тераси, балкони, фундаменти и др.

Предимства:

·       Гъвкавост - Течната хидроизолация може да бъде нанасяна върху различни покривни форми и конфигурации, както и върху труднодостъпни места;

·       Поради липса на свързващи части на покритието, с този метод се намалява рискът от просмуквания на вода през свръзките.

·       Бърз и лесен монтаж, който не изисква сложни инсталационни процеси или машини.

·       Устойчивост на атмосферни влияния - Много течни хидроизолационни продукти са устойчиви на UV лъчи, променливи температурни условия и други климатични въздействия.

Недостатъци:

·       Изисква внимание при прилагане, защото е важно равномерното и прецизно нанасяне на продукта, за да се гарантира наистина добра защита. Затова е препоръчително да се прави от опитни специалисти.

·       Изисква технологично време на съхнене - В зависимост от продукта и условията, може да е необходимо да се изчака известно време преди покривът да може да се използва.

·       Поддръжка - Въпреки че много течни хидроизолации са издръжливи, те все пак могат да изискват подновяване след определен период от време.

Популярни видове течна хидроизолация:

·       Полиуретанови покрития -Те предлагат отлична устойчивост на механични удари и UV лъчи.

·       Акрилни покрития - Обикновено са UV-устойчиви и са добър избор за покриви, изложени на директна слънчева светлина.

·       Битумни емулсии - Това са водни разтвори на битум, които създават плътен защитен слой след изсъхване.

2.     Битумна хидроизолация

Битумната хидроизолация, на която също ще се спрем малко по-подробно, е също един от най-популярните и широко използвани методи за предотвратяване на проникване на вода в различни строителни конструкции. Тя се базира на битум, който е въглеводороден продукт, получен от дестилация на суров нефт.

Видове битумна хидроизолация:

·       Битумни мембрани (ленти). Те представляват ролки, напоени или покрити с модифициран или немодифициран битум, като могат да бъдат самозалепващи или да изискват загряване с пламък, за да бъдат положени. Издръжливи са и устойчиви на атмосферни влияния.

·       Битумните емулсии са водни разтвори на битум, които се нанасят в течно състояние. Когато изсъхнат, формират защитен слой.

·       Битумните пасти са по-гъсти от емулсиите и се използват за запълване на пукнатини или за места, където е необходима по-голяма дебелина на слоя.

·       Полимерно-битумни ленти. Те са комбинация от битум и полимери, което ги прави по-еластични и устойчиви на механични въздействия.

·       EPDM мембрани(етилен-пропилен-диен-мономер) са изградени от високо устойчив синтетичен каучук, който предлага отлична устойчивост срещу UV лъчи и атмосферни условия.

·       PVC мембраните са пластмасови мембрани, които се свързват една към друга чрез заваряване. Те са леки, устойчиви и гъвкави.

Предимства на битумната хидроизолация:

·       Устойчивост на корозия, гниене и на повечето химически агенти.

·       Издръжливост - при правилно поставяне, битумната хидроизолация може да има дълъг живот.

·       Водоустойчивост - Ефективно предотвратява проникване на вода.

·       Прилепваща способност - Битумът се прилепва добре към повечето строителни материали.

Недостатъци:

·       Уязвимост към UV лъченията. Продължителното излагане на слънце може да доведе до разрушаване на битумното покритие, освен ако не е защитено с друг слой или ако не е модифицирано за устойчивост на UV лъчи.

·       Ниска еластичност. - Немодифицираният битум може да е по-малко еластичен, което може да доведе до напукване при движение на конструкцията.

·       Чувствителност на температурни колебания. Битумът може да стане мек при високи и крехък при ниски температури.

Битумната хидроизолация намира различни приложения при изолирането на покриви, основи, мостове, паркинги и други. При правилен избор и инсталация, тя може да предостави надеждна и дълготрайна защита срещу влага и проникване на вода.

3.     Хидроизолации на циментова основа - Това са водоустойчиви разтвори на базата на цимент, които се прилагат директно върху покривната основа.

4.     Акрилни и полиуретанови покрития - течни покрития, които след изсъхване създават твърда, устойчива на вода мембрана.

·       Метални и стъклопластови панели - В някои случаи могат да бъдат използвани като водоустойчив слой, особено в индустриални и селскостопански сгради.

Предимства и недостатъци на различните видове хидроизолации на покрив

Различните видове хидроизолации на покрива имат своите предимства и недостатъци, които влияят на избора им в зависимост от конкретния проект и нуждите на сградата.

Вече разгледахме някои от тях. Нека ги видим систематизирани:

1. Битумни ленти

Предимства:

·       Устойчиви на атмосферни влияния.

·       Предлагат добра адхезия към повърхности.

·       Имат дълъг експлоатационен живот.

Недостатъци:

·       Изискват квалифицирана работна ръка за поставянето им.

·       Възможност за образуване на балони или бързо стареене при неправилно поставяне.

2. Полимерно-битумни ленти

Предимства:

·       По-голяма еластичност в сравнение с обикновените битумни ленти.

·       Устойчиви на UV лъчи.

Недостатъци:

·       Обикновено са по-скъпи от стандартните битумни ленти.

3. EPDM мембрани

Предимства:

·       Отлична устойчивост на UV лъчи и атмосферни условия.

·       Лесни за инсталиране.

·       Голяма издръжливост и дълъг живот.

Недостатъци:

·       Могат да бъдат по-скъпи от други опции.

4. PVC мембрани

Предимства:

·       Леки и устойчиви.

·       Предпазват от корозия и микроорганизми.

Недостатъци:

·       Изискват специализирани инструменти за монтаж.

·       Могат да станат крехки при ниски температури.

5. Течна хидроизолация

Предимства:

·       Гъвкава и адаптивна към различни форми на покриви.

·       Лесна за прилагане в труднодостъпни зони.

Недостатъци:

·       Изисква точност при прилагане, за да се гарантира правилната дебелина.

·       Може да има нужда от подновяване след определен период.

6. Системи, базирани на цимент

Предимства:

·       Предлагат твърда и здрава повърхност.

·       Добри за плоски покриви с тежко натоварване.

Недостатъци:

·       Недостатъчна еластичност и възможност за напукване при движение на конструкцията.

7. Акрилни и полиуретанови покрития

Предимства:

·       Бързо съхнене.

·       Устойчиви на UV лъчи.

Недостатъци:

·       Могат да изискват по-чести подновявания в сравнение с други типове хидроизолации.

Има ли идеална хидроизолация на покрив?

Този въпрос е съвсем логичен. За съжаление няма "идеална" хидроизолация на покрив, която да е универсално подходяща за всеки случай. Посочихме вече, че подходящата хидроизолация зависи от редица фактори. Нека ги конкретизираме:

·       Вид покрив - Наклонените покриви имат различни изисквания от плоските покриви.

·       Конструкционните материали на покрива - Някои хидроизолационни решения се съчетават добре с определени покривни материали, докато други не.

·       Климатични условия - В зависимост от климатичната зона (например, за много влажни, сухи, студени или горещи региони) може да бъде необходим различен тип хидроизолация.

·       Бюджет. Някои решения са по-скъпи от други, но могат да предлагат по-дълъг експлоатационен живот или по-голяма надеждност.

·       Екологичност. Някои хидроизолационни материали са по-екологични от други.

·       Експлоатационен живот и поддръжка. Някои хидроизолационни решения изискват по-малко поддръжка от други и имат по-дълъг живот.

Някои решения могат да бъдат идеални за определен проект или

обстоятелство, но може да не са най-добрия избор за други. Например, битумните ленти са чудесен избор за плосък покрив в умерена климатична зона, но не са подходящи за наклонен покрив в много горещ регион. По тази причина е важно да се консултирате със специалист или компания, специализирана в хидроизолации, за да вземете информирано решение за вашата конкретна ситуация.

Желаем ви успех!