Правилен Подбор на Улуци за Нашата Сграда | АЙ ПИ ЕМ БИЛД

Дата: 18.12.2023 г.

Правилен Подбор на Улуци за Нашата Сграда | АЙ ПИ ЕМ БИЛД

Какви улуци да изберем и защо те са много важни за нашата сграда, особено през зимния период?

Зимата е сериозно изпитание за всяка сграда, строителна конструкция и строителни елемент. Температурни колебалия, дъжд, сняг, вятър, слънце са фактори, които не бива да бъдат подценявани или пренебрегвани, когато става дума за строителство.

Изборът на улуци е сред важните решения, които може значително да повлияят на продължителния експлоатационен живот на постройката. Нека видим защо.

Защо улуците са много важни за всяка постройка?

Улуците играят съществена роля и са ключови за защитата и поддържането на структурната цялост на сградата по няколко  причини:

·       Отвеждане на дъждовната вода: Основната функция на улуците е да събират и отвеждат дъждовната вода. Това предотвратява задържането й  върху покрива, което може да доведе до течове или увреждане на покривната конструкция. Ако проблемът се задълбочи – и до компрометиране на покрива, стените, а оттам и на цялата сграда.

·       Защита на фундамента: Отводнителната система помага за отклоняване на водата далеч от фундамента на сградата, предотвратява подкопаване на основите и увреждане на ландшафта около постройката, както и образуване на влага и навлизане на вода в мазетата и приземните етажи.

·       Предпазване на стените и фасадите: Водата, която се стича по стените, може да причини разрушаване на боята или мазилката, образуване на влага и плесен и други увреждания на структурата и външния вид с последващо увреждане на вътрешните части. Това заплашва здравето и безопасността на обитателите на сградата.

·       Безопасност: Улуците помагат за намаляване на водата, която може да се натрупа около входовете и пътеките, което предотвратява заледявания, предпоставка за подхлъзване и падане през зимата и през дъждовния период.

·       Архитектурна визия: Улуците са освен функционален, но и декоративен елемент и могат да бъдат подбрани така, че да допълват архитектурния стил и естетическата визия на сградата, като подчертават нейния индивидуален характер и й придават завършеност.

·       Дълготрайност на сградата: Намаляването на щетите от въздействието на водата, благодарение на ефективна отводнителна система, допринася за увеличаване на живота на сградата и намалява необходимостта от чести ремонти.

Какви улуци да изберем?

Изборът на улуци за вашата сграда зависи от фактори, като климатични условия на региона, в който се намира обекта, архитектурен стил на сградата, финансови възможности и лични предпочитания. 

Какво трябва да имате предвид при избора на улуци:

·       Материал: Улуците се изработват от различни материали. Най-широко използвани са тези от алуминий, мед, PVC и поцинкована ламарина.

Алуминиевите улуци са леки, устойчиви на корозия, неръждаеми и са лесни за монтаж. Подходящи са за повечето климатични условия и са налични в разнообразни цветове.

PVC улуците също са популярен избор поради ниската си цена и разнообразие от цветове. Бюджетен вариант, лесен за инсталиране, но не е толкова издръжлив на сурови климатични условия.

Медните улуци са почти вечни и добавят естетическа стойност, но са значително по-скъпи.

Поцинковани улуци - те са изработени от стомана, с цинково покритие за увеличаване на тяхната устойчивост на корозия и ръжда, което е особено необходимо при влажни и насители със солни пари райони.

Поцинкованите улуци са изключително издръжливи и подходящи за тежки климатични условия, с обилни валежи, сняг и лед и са устойчиви на механични повреди.

Изискват висока първоначална инвестиция, но тяхната дълготрайност ги прави икономически изгоден избор в дългосрочен план с минимална поддръжка, като редовно почистване от листа и отпадъци.

Поцинкованите улуци се вписват идеално в модерен индустриален или традиционен стил на сградата.

Освен това цинкът е 100% рециклируем материал, което ги прави екологичен избор.

Обаче инсталирането на поцинковани улуци изисква задължителен професионален монтаж.

·       Размер и форма: Размерът на улуците трябва да бъде подходящ за размера на вашата покривна площ. По-големите покриви изискват по-широки улуци за ефективно отвеждане на водата. Подходящият размер (ширина и дълбочина) се определя и според количеството на валежите в района.

Що се отнася до формата, улуците могат да бъдат полукръгли, правоъгълни или квадратни. Изборът им зависи от архитектурният стил.

·       Издръжливост и поддръжка: Когато избирате улуци, следете за устойчивост на корозия, промени при температурни колебания и UV лъчения. Също така, е добре да имате предвид лесната поддръжка и почистване на улуците.

·       Водоотводнителна система: Системата за отводняване трябва ефективно да отвежда водата от покрива, като предотвратява навлизането на вода в структурата на сградата, което може да доведе до увреждане на фундамента и стените.

·       Защита от замръзване: През зимата улуците могат да замръзнат, което води до образуване на ледени висулки, което може да блокира оттичането на водата, което пък да доведе до напукване на зидове, влага, корозия и какви ли не още главоболия. Затова е добре и е препоръчително за районите със сериозно понижение на температурите да имате система за отопление на улуците или да изберете материали, които са мразоустойчиви.

·       Климатични условия: Те са особено важен фактор при избора на улуци. Ако живеете в район с тежки зимни условия, изберете материал, който е устойчив на замръзване и може да носи тежестта на снега.

В райони с обилни дъждове, улуците трябва да са по-широки за по-ефективно отводняване.

·       Естетика: Изборът на улуци трябва да съответства на общия архитектурен стил и външен вид на постройката. Те са монтирани на най-видимата част на сградата – нейният покрив и освен изпълнение на функционалното си предназначения завършват фасадата.

Цветът и стилът също трябва да са съобразени с външния вид на сградата.

·       Бюджет: Когато определяте своя бюджет, имайте предвид не само началните разходи за покупка, но и дългосрочните разходи за поддръжка и потенциален ремонт. Покривът и улуците са нещо, от което не бива да се пести. Качествените улуци не само предотвратяват щети по сградата, но и намаляват нуждата от чести ремонти.

Изборът на улуци, както видяхме е особено важен за защитата на вашата сграда и  затова е препоръчително да се консултирате с професионалисти.

Какво е безшевен улук?

Безшевният улук е един от видовете улуци. Характерна за него е липсата на шевове по дължината му, откъдето идва и името му. Този негов дизайн предлага няколко предимства в сравнение с традиционните секционни улуци, които се състоят от отделни части, свързани помежду си.

Основни характеристики на безшевните улуци:

·       Изработка на място по размер: Безшевните улуци се изработват на място с помощта на специална машина, която оформя листов метал в улук с необходимата дължина. Това означава, че улукът е точно адаптиран към размерите на покрива, което е и едно от основните му предимства.

·       По-малко течове: Тъй като безшевните улуци нямат шевове по дължината си, това намалява вероятността за пробойни и течове. Шевовете в традиционните улуци са слабите места, където може да започне протичане на вода.

·       Поддръжка: Липсата на шевове намалява натрупването на отломки и блокажи, което прави безшевните улуци по-лесни за поддръжка от традиционните улуци.

·       Естетика: Безшевни улуци - те често предлагат по-изчистена и стилна визия на сградата, тъй като нямат видими снадки или шевове.

·       Материали: Те могат да бъдат изработени от различни материали, като най-често се използват алуминий, стомана и мед.

·       Персонализация и индивидуалност: Предлагат се в различни цветове и стилове, което позволява персонализиране според архитектурния стил на сградата.

·       Изискват задължителен професионален монтаж.

Безшевните улуци са популярен избор заради тяхната издръжливост, ефективност и външен вид, и стават все по-предпочитани поради многобройните си предимства.

Как се поставят ПВС улуци?

Поставянето на PVC улуци е процес, който изисква внимание към детайлите, правилно планиране и съответните умения.

Основни стъпки, които следва монтажа на PVC улуци:

·       Подготовка:

-        Снемане на размери: Първо се измерва дължината на покривния край, където ще бъдат монтирани улуците. Това ще определи колко материал е необходим.

-        Наклон за оттичане: Определя се наклона на улука, необходим за ефективно оттичане на водата към водосточните тръби. Обикновено, наклонът трябва да бъде около 1 см на всеки 3 метра улук.

-        Необходими материали и инструменти - PVC улуци, крепежни елементи, водосточни тръби, нивелир, метър, маркер, трион за PVC, стълба и др.

·       Монтаж:

-        Монтаж на кронщейн: Монтират се кронщейните на улука върху фасадата на сградата или под покрива, като се спазва необходимият наклон. Те трябва да бъдат на разстояние 50 - 60 см един от друг.

-        Поставяне на улуците: Улуците се вмъкват в кронщейните. При някои системи, в зависимост от вида, улуците се щракват на място, докато при други може да се наложи допълнително закрепване.

-        Свързване на секциите: Ако има повече от една секция улуци, те следва да се свържат заедно. За PVC улуци, това често включва плъзгане на един край в друг или поставяне на уплътнител.

-        Монтаж на водосточните тръби: Водосточните тръби се монтират на местата, където трябва да се отвежда водата. Те трябва да бъдат свързани към улука с помощта на изходни адаптери.

-        Проверка на уплътнение: Проверява се уплътнението на връзки и снадки, за да бъдат сигурно предотвратени потенциални течове. Препоръчително е извършване на тест с вода, който ще покаже правилността на наклона на улуците и разхлабени връзки.

Ако решите да направите монтажа на ПВЦ улуци сами, понеже сте сигурни в способностите си, ето няколко съвета:

·       На първо място безопасността: Винаги използвайте стълба безопасно и помолете за помощ, ако е необходимо.

·       Спазвайте указанията на производителя: Винаги следвайте инструкциите за монтаж на улуци, за да няма излишни изненади.

Монтажът на PVC улуци цена може да бъде наистина проект „Направи си сам“, но за по-сложни инсталации се препоръчва да наемете професионалисти, защото както видяхме от отводнителната система зависи много.